23/10/14

LES VERGES




Avui 21 d'octubre hem celebrat a l'escola la festa de Les Verges. Com segurament sabreu és tradició menjar bunyols que enguany els han preparat alguns pares voluntaris. En primer lloc, volíem donar les gràcies per la vostra dedicació.
  Han estat boníssims!!!





I noltros què hem fet? A classe hem observat, comentati llegit aquest cartell explicatiu de Les Verges.
També  hem escoltat la serenata "Clavelitos" i copiat la poesia que haurem d'aprendre i recitar a final de setmana:

Acompanyats o sols
que bons són els bunyols!
Si són ben ensucrats
te'ls menges a grapats.
I sino ho són, també
que sempre vénen bé.

I ja per acabar hem sortit al porxo a veure com es feia aquest dolç tan bo que hem pogut degustar al patí per berenar. Mmmm! Bon profit!!!!


21/10/14

LA BRUIXA BRUNILDA I EL PETIT DRAC

Avui he contat el conte de La bruixa Brunilda i el petit drac, una nova història d'aquest personatge estrafolari que ja vàrem conèixer en un altre contacontes.
En aquest conte en Bru, el moix de na Brunilda, troba un bebe drac. Els dos protagonistes decideixen cercar a la seva mare.
Dins el marc de les bruixes, tema treballat des de que iniciarem el curs, vàrem resoldre i aprendre algunes endevinalles relacionades amb el món de la magia i els bruixots.




Qui soc?
Qui era?
Que sempre
vol amb granera


Coa llarga 
ulls eixerits
meu meu
si no m'ho dius


Seca com un bacallà
rossa com una princesa
però qui me monta
no és cap meravella

QUI ÉS QUI?

Aquest mes a classe hem estat treballant les descripcions de persones, tot emmarcat dins el tema del Cos Humà de medi. Per tal d'interioritzar l'estructura i el vocabulari a les sessions de llenguatge oral, on realitzam el projecte "Llengua de pedaç", hem estat treballant aquesta tipologia textual. El divendres passat, vàrem presentar un modificació del popular joc "Quién es quien". Aquesta vegada però els personatges eren ells mateixos però tuneats. Dies abans havia fet fotografies de cada un d'ells i amb un programa d'edició d'imatges vaig fer les modificacions pertinents. Com els hi ha agradat veure's amb aquestes pintes!!!


13/10/14

DELEGATS

Avui en lloc de treballar una nova emoció dins el projecte Emocions a la sessió de tutoria hem escollit els nostres delegats per aquest curs 2014-15.
Abans de passar a la votació hem estat comentant les seves funcions i quines característiques hauria de tenir un bon delegat.
Per ser un bon delegat cal:
- Ser responsable
- Saber escolatr i parlar
- Complir les normes per a poder participar en les reunions correctament
- Ser extrovertit sense por a xerrar davant desconeguts
- Saber transmetre la informació rebuda
Un cop analitzades aquestes característiques ideals cada alumne ha pensat quin eren els millors candidats, recordant que estàvem votant els delegats i no els nostres amics. Com costa compartimentar!!!
Cada alumne ha escrit el nom de dos companys en un paper que hem dipositat en una urna improvitzada. Ens podem votar a nosaltres? Era una pregunta bastant freqüent en aquest moment de la sessió. Després hem passat al recompte de vots. El resultat ha estat molt renyit amb 6, 5 i 4 vots els més votats. Ja tenim delegats!!!


CAPSA MISTERIOSA 4

Se m'acumulen les entrades, quin desastre!!!! La setmana passada vàrem trobar una nova pista del nostre personatge misteriós. Aquesta vegada anava amb una nota que deia així:
D'un planeta petit i llunyà vingué agafat a la coa d'uns ocells
En Santi, que ja tenia la mosca reraa l'orella, ho va endevinar tot d'una. Sï, dins la capsa hi havia un Petit Príncep en format llapisser que una vegad em regalà el meu germà (i és que sap que soc fan d'aquest entranyable personatge).


Juntament amb la nota venia la clau per començar a desxifrar el codi 1-14-20-15-9-14-5, La clau era:
1=A    2=B     3=C     4=D     5=E     6=F     7=G     8=H     9=I     10=J     11=K     12=L

Així que vàrem substituir els nombres per les lletres, obtinguent 
A-14-20-I-14-E
A veure si rebem una altra part del codi o el desxifram nosaltres mateixos per descobrir la paraula amagada.

11/10/14

APARELL CIRCULATORI

En la conversa mantinguda el dia anterior comentaren que el cor era molt important i decidirem cercar a casa "per a què serveix la sang?".  Amb les aportacions de diferents alumnes ara sabem que la sang transporta oxigen i nutrients gràcies al cor.
Completàrem l'explicació dels infants amb un capítol de la sèrie de dibuixos "Érase una vez el cuerpo humano", concretament el del cor. Aquí vos ho deix per si el voleu tornar a veure.




Al final del capítulo explica que el cor impulsa 5 litres de sang per minut. Però quanta sang deu implusar en una hora? Pensam com podem calcular-ho, sabem que una hora té 60 minuts, així què hem de sumar? 5 + 60? NOOOOO. En Santi ens informa que és una multiplicació perquè hem de calcular 60 vegades 5 ja que són 5 per minut. Com que nosaltres no sabem multiplicar, anam a demanar ajuda als alumnes de quart. En Toni i en Santi són els encarregats de transmetre el nostre dubte, així que pujam al pis de dalt amb els dos portaveus al capdevant. Una vegada formulada la pregunta els seus caps començaren a pensar per poder donar-nos una resposta que no tardà en arribar: 300 litres cada hora!
Gràcies per la vostra ajuda.

Aquí vos deix un altre vídeo relacionat amb la sang.


EL COS HUMÀ (conversa)

L'altre dia vàrem iniciar una conversa per tal d'introduir el nou tema de coneixement del medi. Un cop acabada la primera part del cos humà i vistes la seva segmentació en cap, tronc i extremitats així com els ossos, articulacions i músculs, iniciarem la conversa amb una pregunta meva, "a part dels ossos, músculs i articulacions, que hi ha al nostre interior?"
Una vegada més les meus alumnes demostraren tot el que ja sabem, cor, cervell, pulmons. Fins aquí tot molt bé però el conflicte sorgí quan en Santí digué que al nostre cos hi havia nervis. Aquesta fou la conversa mantinguda per tres dels meus alumnes en relació a aquest tema.
Santi: També tenim nervis
Toni: Com quan et poses així? (diu mentre posa tens el seu cos i el fa tremolar) com quan t'enfades.
Santi: Nooo, están davall la pell i envien información al cervell. Com cuan et fas així (dii pessigant-se el braç) les nervios envien la informació al cervell.
Tomeu: I si te pegues un cop al cap?
Santi: Idò igual, els nervios del cap envien la informació.
Toni: Com és possible si no tenim cartes ni carters?
Santi: ehhh, pues, ... bé jo sé que envien la informació però no ho sé tot del cos.

EL GRÚFAL 2ª part

La setmana passada vàrem començar a escoltar el conte de El Grúfal. En aquella sessió només escoltàrem la primera part del conte on el ratolí es salvava de ser menjat per la guineu, el mussol i la serp gràcies a la seva inventiva. Aquesta setmana hem tornat a reenganxar aquest conte. El primer que hem fet és recordar com descriu el ratolí al grúfal (i així reforçam el tema de la descripció treballada a les sessions d'expressió escrita de català). Un cop recordades les 9 parts del seu cos, hem mostrat tres il·lustracions de tres possibles grúfals. 
Ara toca esbrinar quin pot ser.


Jo que els volia enganar i no ho han posat gens fàcil. N'hi ha dos que no compleixen tots els requisits: un té 4 grans verds verinosos al nas en lloc d'un i l'altre té la llengua vermella en lloc de negre com el carbó. Així que només queda una opció. Sí, ho vàrem descobrir quasi d'immediat i els qui dubtaven varen ser convençuts per als seus companys.


Ja per acabar vàrem destapar el conte i vàrem descobrir a l'autèntic Grúfal. Acabàrem d'escoltar la història on el ratolí també es salva de ser menjat pel Grúfal. 


En definitiva, El Grúfal és una història que ens mostra la importància de l'enginy per solucionar les nostres dificultats. Aquest és un conte que des del primer dia em va apassionar, m'encanta!

8/10/14

ANUNCIS PUBLICITARIS

Ja fa unes setmanes que hem començat la feina de debò. A les sessions d'expressió escrita de castellà hem estat treballant l'anunci publicitari. I com ho hem fet? El primer que realitzarem fou una feina d'observació i anàlisi d'aquesta tipologia, concretament llegirem, comentàrem i comparàrem dos anuncis de dentífric, per passar posteriorment a identificar les parts que ha de tenir tot anunci. Un cop esbrinades les parts començarem a planificar el primer anunci, en aquest cas fou un anunci de gel. Aquí vos deix una mostra de les grans produccions que varen realitzar els meus alumnes.


Aquesta és un dels cartells publicitaris. Més endavant en penjaré d'altres per a que pogueu comprovar vosaltres mateixos dels artístes que hi ha a l'aula.

7/10/14

PROJECTE EMOCIONS: ODI

L'altre dia treballarem una nova emoció introduïda amb l'emoció anterior: l'odi és el contrari de l'amor. Així que començam la sessió explicant què entenem nosaltres per odi. Tots amb les seves paraules venen a explicar que l'odi es produeix envers algú que no ens agrada, que ens molesta, insulta o ens fa mal d'alguna manera. Una vegada realitzada la primera aproximació a aquest sentiment passam a llegir el text del llibre que acompanya aquesta il·lustració.

Arrel de text sorgeix de manera espontánea una conversa molt interessant quan en Tomeu exposa que odia a na Vania. A poc a poc, anam perfilant aquesta afirmació. No l'odia però no li agrada. Però, segons els meus alumnes, com pot odiar-la si diu que és guapa??? I és que de l'amor a l'odi i al revés només hi ha una passa. Ja diuen que els que es barallen s'estimen. Jajaja.

Finalment individualment exposen què és el que odien ells. Destaquen les verdures i les persones que ens molesten. En Santi que en un principi havia afirmat que odiava a un veinat seu que sempre els hi fa rabiar al final de la sessió decideix canviar d'opinió, "a n'Ivan l'odio un poquet, però odio molt més als assessins". I és que ens hem adonat que hi ha diferents graus d'odi, que alguns duren un poquet i que d'altres són per sempre.  El que sí he pogut comprovar és que els infants odien moltes coses, és un sentiment molt visceral i sovint el confonen amb altres sentiments. Pel que ha anat sorgint en la conversa he pogut comprovar que molts confonen l'odi amb la gelosia. Aquest serà un altre sentiment que treballarem al llarg del curs.

1/10/14

OCTUBRE


Avui començam un nou mes, el mes d'octubre. I amb ell estrenam una nova pàgina del l'apartat de l'agenda. Allà hi trobareu les dades més rellevants d'aquest mes, des de les festes de centre als dies no lectius.

EL GRÚFAL (1ª part)

Aquesta setmana a la sessió de contacontes hem iniciat el conte de "El Grúfal". I dic iniciat perquè només he contat la primera part. L'objectiu que perseguia era treballar la descripció ja que és la tipologia que treballam actualment a les sessions d'expressió escrita. 
L'activitat està organitzada de la següent manera:
1. Sense veure cap il·lustració, contam part del conte, on el ratolí va presentant el grúfal a la guineu, el mussol i a la serp a partir d'una descripció per parts.
2. Cada alumne, seguint les indicacions del grúfal, ha de dibuixar el personatge "inventat" pel ratolí.
3. Després, observarem si tothom ho ha dibuixat igual. Posterioment observarem tres monstres diferents amb les mateixes característiques i hauran de formular una hipòtesis
4. Continuarem amb la comprovació de la imatge "real" del Grúfal.
5. Acabarem amb la sessió de contacontes, aquesta vegada ja amb l'ajuda de les il·lustracions.

Però l'idea m'ha sortit torta ja que alguns dels meus alumnes ja coneixien el personatge. Així que haurem de modificar-la una mica. De moment han fet la seva il·lustració. I com era d'esperar, tots l'han dibuixat molt bé, tal i com el presenta el conte. Però la setmana que ve els hi presentaré una trampa (jijiji). Ja vos ho contaré al pròxim post.

CAPSA MISTERIOSA 3

Ahir vàrem trobar una nova pista dins la capsa misteriosa. Aquesta vegada anava acompanyada d'una endevinalla que deia així:

Careta sonrosada
amb cos espinós 
per què quan t'abraç
és tan dolorós?

Hi va haver diverses respostes: un cactus, una rosa i un eriçó. Finalment, al obrir la capsa comprovàrem que l'endevinalla es referia a una rosa. A més, aquesta rosa anava acompanyada d'uns nombres 1-14-20-15-9-14-5. Segons els meus alumnes és un codi, però encara no l'hem desxifrat.


Aquesta és la taula dels misteris, de moment tenim 4 pistes: unes ulleres de pilot d'avions, una torre Eiffel, una rosa i un codi. Segons na Vania el personatge misteriós és un pilot que viatge a París on viu la seva atl·lota per regalar-li un ram de roses. A veure si ho endevina. Esperarem més pistes.